Selger kvalitet?

Jeg har lenge trodd at kvalitet er veien å gå.  Se til Apple. De fokuserer på kvalitet og design til hver minste skrue. På ti år gikk de fra randen av konkurs til å bli verdens rikeste selskap. Mediebransjen tar dessverre en annen retning. Det handler om klikks og raske penger.

628x471

Foto: Don Emmert, AFP/Getty Images

Nettavisene bruker mer og mer spalteplass på sladder, kjendisstoff og sexrelaterte saker. Det er enkelt, smakløst og får masse klikks. Den gravende journalistikken kan fort gå i glemmeboka. Du kan bruke flere uker på en god featureartikkel og den får noen få klikks. Skriv en sak om Katy Perrys pupper eller Justin Biebers grusomme musikk, og du vil å få hundre ganger så mye.

Den samme interessekonflikten ser vi på Youtube. Profesjonelle Youtubere tjener penger pr. visninger av reklamen. Det vil si, jo flere som ser det, jo mer penger. Ønsker man da å tjene store penger på Youtube, lager man lettbeint, enkel og banal humor. Det selger, den yngre garde elsker det. Dyptgående og reflekterte anmeldelser gjør ikke.

–       Piewdiepie har 4.7 millioner subscribers. Han filmer seg selv skrikende mens han spiller spill.

–       TotalHalibut leverer reflekterte spillanmeldelser og guider. Han har 950 000.

Om du går på blogg.no ser du noe lignende. De øverste bloggene har en yngre målgruppe, og handler om mer banale ting.

Skal mediebransjen få gå i den retningen den er på vei? Morgendagens aviser vil være enda mer opptatt av klikks. Sladder og enkel journalistikk vinner mer og mer frem. Er det mulig for avisene å følge Apples eksempel, eller har de allerede gravd sin egen grav?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s