Når blogging blir business

Mine fem øre om bloggreklame:

Du  kan få alt du peker på. Alt du trenger å gjøre er å skrive positivt om produktet på bloggen din. Trenger du penger, er det bare å skrive om en av de flere hundre pakkene du fikk i posten sist uke. Du må selge meningene dine. Gjør du det?

Dette er dilemmaet til flere av de største bloggerne. Tilbud om store penger for et lite innlegg på bloggen. Jo flere som trykker på linken til produktet, jo mer penger får du.

Å tjene penger på blogg er ikke feil. Å blogge er absolutt arbeid, det har jeg erfart i løpet av denne korte bloggoppgaven. Men det får være måte på.

Skjermbilde 2013-02-15 kl. 13.05.14

Foto: Screencap. fotballfrue.no

Jeg reagerer blant annet på Caroline Berg Eriksens blogg, Fotballfrue.no. Sidespaltene er fulle av reklame, det er reklame mellom innleggene. Selvfølgelig er også mange av blogginnleggene sponset. Eriksen har riktignok merket alle sponsede innlegg. Allikevel, når hun nesten klarer å selge en treningstights for kvinner til meg(!), er jeg ikke tvil om at dette er farlig reklame. Annonsemerkinga er nedtona for å ikke stikke ut. Det er på grensen til skjult reklame. Ved første øyekast ser det ut som et vanlig innlegg om et supert produkt. Du må se godt etter på nederste linje, for å se at det er en annonse.

Jeg legger også merke til TCMN. Hun har riktignok ikke like aggressive reklame langs sidene, og har tydeligere merking av hva som er reklame. Men, hva er for eksempel forskjellen på ”samarbeid”, og ”samarbeid, ærlige meninger”? Den ene er uærlig da?

Skjermbilde 2013-02-14 kl. 14.55.37 Skjermbilde 2013-02-14 kl. 14.59.01

Foto: Screencap. TCMN.blogg.no

Så hvordan er den ”riktige” måten å tjene penger på blogger? Jeg tror måtehold og ærlighet er viktige poeng. Skriver du sponsede innlegg:

–       Ikke overdriv,

–       Ikke lyv

–       Være tydelig, “dette er reklame”

I tillegg, DU bestemmer innholdet. Er det et dårlig produkt så får du skrive at det er dårlig. Om ikke annonsøren lar deg skrive oppriktig, ikke skriv noe i det hele tatt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s